Lokale Economie

Lokale Economie

December 10, 2017 Beleidsplan 4

Een dorp leeft pas als er een bruisende lokale middenstand aanwezig is. Helaas kampen ‘Het Grootste Winkeldorp van Vlaanderen’ en de winkelkernen in de deelgemeenten vandaag met heel wat leegstand.

Open Vld Beveren is ervan overtuigd dat de winkelkernen van alle (deel)gemeenten terug kunnen worden versterkt door maximaal in te zetten op de creatie van de nodige “winkelbeleving”.

In eerste instantie mikken we hiervoor op de aanwezigheid van winkels die voorzien in dagdagelijkse behoeften en zo veel “volk” op de been brengen: denken we maar aan bakkers, beenhouwers, groente- en fruitwinkels, lokale superettes, kapsalons, krantenwinkels, enz.

Winkelbeleving staat daarnaast ook gelijk aan recreatief, snel en veilig winkelen.

Door duidelijk en strak afgelijnde winkelkernen, zorgen we ervoor dat winkels op wandelafstand van elkaar liggen. We maken de winkelkernen ook autoluw. Op deze manier geven we voetgangers en fietsers de ruimte die ze verdienen.

Uiteraard blijft de uitbouw van gratis en nabijgelegen parkeergelegenheid van belang. Dit is niet alleen nodig voor minder mobiele mensen, maar ook voor zwaarder wegende boodschappen, een snelle tussenstop op weg naar huis of bij gure weersomstandigheden.

Een verhuissubsidie vormt het sluitstuk van voorgaande voorgaande maatregelen. Met deze verhuissubsidie worden lokale handelaars uitgenodigd om zich in de versterkte kernen te vestigen en zo samen de beoogde winkelbeleving “waar” te maken.

Reeds bestaande flankerende maatregelen zoals “Met belgerinkel naar de winkel”, “lenteshopping” en de “Beveren app”, nodigen mensen uit om van de nieuwe mogelijkheden gebruik te maken. Uiteraard zal ook hier moeten bekeken worden of er nog bijkomende initiatieven nodig zijn, zoals de uitbouw van een boodschappenassistent, de nabijheid van kinderopvang, enz.

Ondernemen in Beveren

We willen Beveren terug aantrekkelijk maken voor jonge ondernemers. Onze gemeente heeft dan ook de nodige troeven om de perfecte voedingsbodem te vormen voor jong en nieuw talent. Denken we maar aan de vele potentiële klanten door de nabijheid van grootstad Antwerpen en de haven, de diverse KMO-zones, goed geschoolde arbeidskrachten, enz.

Het Beverse gemeentebestuur zou hier meer moeten op inspelen door een klantgerichte dienstverlening aan te bieden.

Een voorbeeld hiervan is het opzetten van een fysiek én digitaal bereikbaar gemeentelijk ondernemingsloket. Dit loket vormt het uniek toegangspunt voor alle vragen én oplossingen inzake noodzakelijke vergunningen, geschikte locaties in KMO-zones of haven, (lokale) fiscaliteit, mogelijke overheidssteun (Federaal, Vlaams, Gemeentelijk), enz.

Uiteraard komt dit gemeentelijk ondernemingsloket niet in de plaats van de reeds bestaande ondernemingsloketten, maar vertrekt het vanuit de lokale mogelijkheden die Beveren biedt.

4 Responses

  1. Om te weten wat er leeft en nodig is om ons te laten bestaan en leven, misschien met zn allen van het bestuur , gemeente, verenigingen meer shoppen en beleven in het centrum. Met feesten, braderijen, modeshows, belgerinkel, kermissen, foodtruckfestivals helpt u ons niet, help de huidige weinige overlevers met evt subsidies, huurbesprekingen met eigenaars, kortingen op vaste kosten in te dijken,zoals energie, Sabam, billijke vergoeding op de vingers te tikken… de onkosten lopen steeds meer op, ipv de vele affiches die in de vuilnisbak belanden, vlaggen, adverteer in naam vd gemeente voor de zaken die er nog zijn. Weet u dat De Plantage, 200 soorten, thee & kruiden heeft, koffie verkoopt, geschenkpakketten, geboortekadootjes, wijnen, sigaren, gin, geurkaarsen , huwelijksgeschenken …. en wij u elke dag met een glimlach begroeten en blijven geloven in onze gemeente !

  2. Katleen says:

    Tof tof toffer,burgemeester,schepenen,raadsleden, kopen zij lokaal? Ondertussen al jaren in de winkelstraat van Beveren. Soms ben ik daarin teleurgesteld. Ik kan ze op 1 hand noemen wie wel. Maja nu is het stemmen rondselen. Misschien zijn jullie allergisch voor mijn product dan vergeef ik het u. Wij sponsoren ook jullie nieuwaarsreceptie🤔, althans sponserden. Ik kan nog zoveel opnoemen maar wil niet klagen. Als jullie massaal de middenstand wil steunen begin hier dan nu mee. Samen ervoor gaan dan alleen is het Beveren verbindt.

  3. Gilberte Bosman says:

    Als je in de Waranda wilt shoppen te voet mag je al blij zijn dat je niet met verstuikte of gebroken voeten eindigd. De grote winkelketens zijn de doodsteek voor dit winkelcentrum, je ziet geen etalages maar fotos, gezelliger en beter zou zijn dat er meerdere kleine winkeltjes waren met verscheidene producten zodat het de moeite is om er eens echt te wandelen en niet naar fotos te kijken want die zie ik al in de boekjes elke dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *