Van Cauter: “IS-strijders niet terughalen, maar berechten via internationaal tribunaal”

Van Cauter: “IS-strijders niet terughalen, maar berechten via internationaal tribunaal”

February 23, 2019 Ongecategoriseerd 0

Er wordt terecht bezorgd gereageerd over de eventuele terugkomst van de IS-strijders die tot voor kort vochten in Irak en Syrië. “Die mensen hebben gekozen om zich buiten onze maatschappij te plaatsen en gruwelijke feiten te plegen, dus een terugkeer naar ons land is uitgesloten. Wij willen hen voor een internationaal tribunaal berechten”, zegt liberaal Kamerlid Carina Van Cauter.

Mensen zijn terecht bezorgd over de terugkeer van Syriëstrijders. “Die mensen hebben heel bewust onze samenleving de rug toegekeerd. Gruwelijke feiten gepleegd in Syrië en Irak. Ze zijn onrechtstreeks medeplichtig aan de aanslagen hier in België. Zij moeten hier voor gestraft worden en achter de tralies verdwijnen. Zo lang mogelijk. Dat staat als een paal boven water. Daar moeten we alles aan doen”, meent Carina Van Cauter.

Bewijslast

Voor de strijders die Irak vasthoudt stelt zich geen probleem. Zij krijgen daar een proces. De strijders die de Koerden in Syrië vasthouden, zouden wel kunnen vrijkomen na het vertrek van de Amerikanen uit de regio.

Dat moeten we volgens Van Cauter vermijden. “Mijn partij is nooit voorstander geweest om hen actief terug te halen naar België. We hebben daarover in de regering duidelijke afspraken gemaakt. Het is niet slim om de strijders terug te halen. Omdat het federaal parket zélf zegt dat ze hier niet het nodige bewijsmateriaal kunnen vergaren om hen te veroordelen. En dan komen ze vrij. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Tribunaal

Daarom pleit Open Vld voor internationale samenwerking. “We moeten binnen de schoot van de VN een internationaal tribunaal oprichten dat de strijders in de regio kan berechten, op basis van getuigenissen en bewijsmateriaal dat daar wordt vergaard. Ik ben blij dat rond deze oplossing zich een politieke consensus aftekent.”

Van Cauter verwijst trouwens naar een wetsvoorstel dat in de commissie Justitie neerligt om de samenwerking met tribunalen te verbeteren. “Zo kan er vlotter informatie doorstromen en kunnen we informatieteams ondersteunen.

In zijn antwoord in de plenaire vergadering gaf de premier aan dat hij al met verschillende landen, die te kampen hebben met hetzelfde vraagstuk, contact heeft gehad. “Het stelt ons gerust dat de premier hier al stappen in de juiste richting heeft ondernomen. Internationale samenwerking is noodzakelijk om deze problematiek aan te pakken”, besluit Van Cauter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *